Архив 2011

Назад

Тържествено честване 115 години от рождението на
полковник професор инженер Цветан Лазаров


На 25 февруари в Музея на Авиацията се проведе тържествено честване на 115 годишнината от рождението на Професорът на българското самолетостроене полковник инж. Цветан Лазаров. Студенти от Техническия университет, ученици от Професионалната гимназия по механотехника „Професор Цветан Лазаров” гр. Пловдив, военнослужещи, граждани и ветерани посетиха музея и с интерес разгледаха изложбата и презентацията, посветена на годишнината на Цветан Лазаров. Посетителите имаха възможността да се запознаят с историята на българското самолетостроене и да се докоснат до най- масово произвеждания в България самолет „Лаз-7М”.

Вечерта в аулата на Техническия университет се проведе среща със студенти на професор Лазаров, ветерани пилоти, инженери, механици и парашутисти летели и обслужвали самолетите „Лаз-7” и „Лаз-7М”.

Директорът на Музея на Авиацията инж. Слави Павлов прочете доклад за живота и дейността на професор Лазаров. Доц. д-р Добрин Добрев от Техническия университет сподели личните се впечатления за характера на професора и отношението му със студентите. Пилотите – ветерани Георги Казаков, Григор Дамянов разказаха за първите си полети на самолетите „Лаз-7” и „Лаз-7М”, конструирани от професор Цветан Лазаров. Първият световен шампион на България по парашутизъм Кирил Захариев разказа за изпълнение на парашутни скокове от самолета и напускането му при екстремни ситуации.

01.03.2011 


Назад

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.