Архив 2011

Назад

Първи стъпки в космоса


На 11 и 12 април Музеят на авиацията, съвместно с 24 авиобаза и Техническият университет в гр. Пловдив отбелязаха тържествено Международния ден на авиацията и космонавтиката и 50 годишнината от полета на Юрий Гагарин - първия човек покорил космоса.

На тържеството присъстваха Областният управител инж. Иван Тотев, началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, командирът на 24 авиобаза полк. Златев, ветерани, студенти от Катедра "Транспортна и авиационна техника и технологии", ученици от Професионалната гимназия по механотехника „Професор Цветан Лазаров”, граждани, военнослужащи от 24 авиобаза.

Гостите разгледаха изложбата в музея, посветена на полета на Юрий Гагарин, първото излизане на човек в открития космос, началото на съместните космически полети, първото кацане на човек на луната.

С голямо нетърпение се очакваха мотивационните полети със самолети от леката авиация с най- добрите студенти от катедра "Транспортна и авиационна техника и технологии".

Тържеството продължи в аулата на Техническия университет в Пловдив, където гост беше космонавта Красимир Стоянов, дубльор на българския космонавт Александър Александров. Той сподели вълнуващи моменти от подготовката в трудния път при овладяване на космоса.


13.04.2011 г.


Назад

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.