Архив 2012

Назад


Историята на българската авиация оживява в нова експозиция


Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще открие новата експозиция на Музея на авиацията в Крумово - филиал на Националния военноисторически музей, на 14.10.2012 г. (неделя) от 11:00 часа. На събитието по повод 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министрите Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, кметът на Пловдив Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров.

Новата експозиция представя развитието на българската авиация от първия полет, извършен от Йожен Годар по време на първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив (1892 г.), до наши дни. Основно място е отделено на бойната ни авиация – участието й във войните, унищожаването й след Ньойския договор (1919 г.) и възраждането й през 30-те години, превъоръжаването след Втората световна война и ролята й по време на Студената война, участия в учения на НАТО и използването й при бедствия и аварии.

Включена е и темата за създаването и развитието на българското самолетостроене и фабриките в Божурище, Ловеч, Казанлък. Показани са опитите на българските конструктори да създадат самолети и първообраза на вертолета. Представени са гражданската и селскостопанската авиация. Отделна зала е посветена на българското участие в космически изследвания.

Част от постоянната експозиция са спускаемият апарат на космическия кораб „Съюз 33”, с който се приземяват космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, космически прибори, участвали в различни експерименти в космоса и образци на храна за космонавти, както и оригиналният самолет на Георги Божинов, патентован през 1912 г. във Франция и конструиран през 1926 г. в България. Интерес представляват вещите на героите от Втората световна война капитан Чудомир Топлодолски, майор Стоян Стоянов и части от двигателя на самолет „ Месершмит 109 Г”, на който е летял поручик Димитър Списаревски. В новата експозиция намират място и част от последните дарения на Музея на авиацията - бележника на първия ни пилот Симеон Петров, предметната книжка на поручик Продан Таракчиев, извършил с поручик Радул Милков първия боен полет в историята на военната ни авиация, и часовника на летеца-изтребител от Втората световна война подпоручик Стефан Маринополски.

По време на събитието ще се обявят резултатите от дарителската акция по възстановяване на водосамолет (хидроплан) АРАДО – 196 А – 3 „Акула”, инициирана от Президента на Република България Росен Плевнелиев.10.10.2012 г.


Назад

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.