Архив 2012

Назад


Музеят на авиацията с нова експозиция


Историята на българската авиация оживява във филиала на
Националния военноисторически музей в Пловдив


Президентът на Република България Росен Плевнелиев откри новата експозиция на Музея на авиацията – филиал на Националния военноисторически музей.

Новата експозиция представя развитието на българската авиация от зараждането на въздухоплаването в България до наши дни.

На откриването д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей, обяви резултатите от дарителската акция по възстановяването на водосамолета АРАДО-196 А-3 „Акула”, инициирана от Президента на Републиката. Със събраните средства и с безвъзмездната помощ на доброволци бяха възстановени общо 10 летателни апарата, някои от които особено ценни – Ил-28, Самолет Ан-2, вертолет МИ-2, самолет ЯК-11, ЗЛИН-Z 37, самолет „Морава”-200.

В своето обръщение д-р Соня Пенкова сподели: „Този музей зае достойно своето място в семейството на военните музееи на България”, и благодари на Президента и Министъра на отбраната за оказаната подкрепа.

„В центъра на Пловдив трябва да бъде този толкова славен и прекрасен музей. Да покажем на цяла България и на европейците нашата слава в авиацията.” – отбеляза в своето слово Президента Росен Плевналиев и се ангажира с осъщетсвяването на тази идея.

Събитието по повод 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация уважиха с присъствието си: министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министътът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, и заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов.


14.10.2012 г.


Назад

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.