Архив 2012

Назад


Музеят на авиацията обогатява своите фондове


Музеят на авиацията откупи 931 броя от най-ценните снимки и документи, съхранени в архива на Найден Дичев Димитров – известен колекционер в областта на историята на българската авиация.

През 1953 г. той завършва школа за авиотехници на летище Пловдив, след което служи в НВВУ „Г.Бенковски” в Долна Митрополия. Работи в БГА “Балкан” като авиомеханик , след което преминава на служба в селскостопанската авиация.

Найден Дичев има голяма заслуга за спасяването на ценен архив за историята на българското самолетостроене. През 1941 г. започва дейността на Държавната самолетостроителна фабрика в Ловеч. Разработката и строителството на самолети продължава до 1954 г., когато самолетостроенето в България се закрива. Целият архив от завода, съдържащ снимки и документи за едни от най добрите български самолетни разработки е закаран за вторични суровини. Предавайки същото количество хартия на пункта, Найден Дичев успява да спаси безценните исторически свидетелства. Сред тях са фотографии от Балканските войни, Първата световна война и на участниците в тях - българските пилоти: поручиците Симеон Петров, Продан Таракчиев, Радул Милков и капитан Васил Златаров. Колекцията попълват и снимки на самолетите произвеждани в самолетостроителни фабрики в Божурище, Казанлък и Ловеч – Дар -1 Дар -2, Дар-3, Дар-4 прототип, Дар-5 прототип, Дар- 8, Дар-9, Дар -10А, КБ-1 „Пеперуда”, КБ-2А, КБ-2 УТ, КБ-3, КБ-309 „Папагал”, КБ-11 „Фазан”, Лаз-7, Лаз-7М, Лаз-12. Голяма част от снимките представят 30-те години на ХХ век, периода на Втората световна война, както и участието на някои от пилотите ни в отбраната на София и страната, а именно Стоян Стоянов, Неделчо Бончев, Димитър Списаревски.

Сред документите впечатление правят: Грамота за награждаване с кавалерски кръст на народен орден „За военна заслуга” на поручик Петко Попганчев от 1933 г.; Грамота за награждаване с кавалерския кръст на орден „Св. Александър” на капитан Петко Попганчев от 1943г.; Заповед за награждаване на войнските чинове с ордени за тяхното старание и постижение в летателното изкуство. Сред тях е и поручик Петко Попганчев за това, че през 1933 г. е „установил рекорд във фигурните летения като е направил 127 последователни лупинга за 18 минути със самолет Дар-1А”; съдийска бележка на Петко Попганчев за поставяне през 1940 г. на рекорд за гръбно летене в продължение на 33 минути; съдийска бележка за установяване на абсолютен рекорд за достигане на таван от 7200 метра със самолет КБ-2 без кислородна маска, както и други общо над 30 документа свързани с пилотската кариера на известния български летец.

Изключително ценни са и документите свързани с личността на проф. Цветан Лазаров – свидетелство /позволително за въздухоплаваемост на самолет Лаз-8/, членска карта, карта за правоспособност и други.

18.12.2012 г.


Назад

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.