Архив 2013

Назад

Ценна колекция постъпи в Музея на авиацията


Музеят на авиацията откупи и втората част от архива на известния колекционер на авиационната ни история – Найден Дичев. Сред постъпилите ценни експонати са 660 броя снимки и документи от ранната история на българското въздухоплаване. Най-голям брой движими културни ценности са свързани със създаването на българските самолетостроителни фабрики, изграждането на Държавната самолетна фабрика – Ловеч, както и професионалната кариера на въздушния ас Петко Попганчев – летец изпитател във фабриката.

Част от снимките показват различни видове самолети, използвани в България по време на Балканската, Първата и Втората световна война, както и през 60-те години на 20 век. Представена е дейността на български аероклубове и развитието на родното безмоторно летене в средата на 20 век. Изключително ценни са статиите на Найден Дичев, посветени на самолетостроенето в България, Военновъздушното техническо училище в Ловеч, аероклуб Ловеч, водосамолетна авиация и други.

Свидетелство за времето е автобиографията на Стоян Илиев Стоянов - военен летец от Втората световна война, командир на ято изтребители Месершмит 109 от 6-и изтребителен полк. На 1 август 1943 г. той участва в битката за защита на София от съюзническите бомбардировачи, в която са свалени четири – два от тях от поручик Стоян Стоянов. За периода 1943-1944 г. се включва в 35 бойни полета с 15 въздушни победи и четири свалени противникови самолета. Участва в първата фаза на Втората световна война. В началото на 1945 г. пръв преминава на съветския изтребител Як-9М и обучава български летци. През 1947 г. е началник на изтребителната авиация, а през 1949 г. става началник на бойната подготовка във ВВС. От 1951 г. е заместник командващ ПВО. Пълен кавалер е на ордена „За храброст”. Уволнен е от армията през 1956 г., след което работи в строителството, като статист в театъра, хотелски регистратор, фондовик и екскурзовод в Рилския манастир. Автор е на книгата "Ние бранихме тебе, София". През 1992 г. е произведен в чин генерал-майор от запаса.


30.01.2013 г.


Назад

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.