Архив 2013

Назад

Ново дарение


Книгата на Асен Йорданов „The man behind the flight” /”Човекът в сянката на самолетите”/ получи като дарение Музеят на авиацията.Тя е предназначена за авиоинженерите и авиотехниците, съдържа информация за конструкцията, експлоатацията и ремонтите на самолетите, издадена е в САЩ през 1942 г.

Асен Йорданов /1896-1967/ е световноизвестен български изобретател, инженер и авиатор. Той е основател на авиоинженерството в България, създател на първия български самолет през 1915 г. След 1921 г. свързва живота си с развитието на американската авиация. Автор е на многобройни трудове с голяма научна и практическа стойност. По-известните са:

Flying and How to Do It /„Летенето и как то да се извърши”/ 1932 г.,

Your Wings /„Вашите криле”/, 1936 г.,

Through the Overcast /„През облаците”/, 1938 г.,

Safety in Flight /„Сигурност при летенето”/, 1941 г.,

Power and Flight /„Мощност и полет”/, 1944 г.,

Dials and Flight /„Уредите при полет”/, 1947 г.,

Men and Wings /„Хора и криле”/, 1942 г.,

Jordanoff's Illustrated Aviation Dictionary /„Илюстрован авиационен речник на Йорданов”/, 1942 г.

Разработваните от Асен Йорданов теми засягат теоретичното обучение на пилотите, включително за дневно и нощно пилотиране, наземната поддръжка, радиоекипировката, полети при различни метеорологични условия и други. Неговите текстове се отличават с точна конкретика и са онагледени с тематични илюстрации, които ги правят лесни за усвояване. В САЩ са продадени над 750 000 екземпляра от книгите му. Много от тях са преведени във Франция, Италия, СССР, Полша, Япония, Италия и Уругвай. Въпреки това, творчеството му не добива популярност в България.

За Асен Йорданов, видният американски авиоспециалист Д. Х. Ърл пише: "Деветдесет на сто от познанията си по авиация щатските летци дължат на г-н Джорданоф. Почти всички от стоте хиляди наши летци в Америка притежават неговите книги и те се четат като Библията. Досега е ненадминат. Той е пръв в това отношение. Тренингът по неговите думи ни донесе значителни успехи по време на Втората световна война. Хората от ВВС се кълнат в книгите на Джорданоф. Те се издават в хиляден тираж, а са антикварна ценност. Невъзможно е да си представим съвременната авиация, без тя да е използвала като най-привлекателно и същевременно най-ефикасно методично средство книжнината на българина".


18.02.2013 г.


Назад

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.