Архив 2013

Назад

Музеят на авиацията получи дарение


Лек многоцелеви двуместен самолет тип „И-1”, СЛ-90-„Леший” (горски дух) получи като дарение Музеят на авиацията. Самолетът е предназначен за извършване на полети за въздушен контрол, туризъм, бизнесполети, първоначално обучение на пилоти. Той бе предоставен на музея от Авиотехника” ЕООД – Пловдив.

Новото попълнение в колекцията на Музея на авиацията е разработка на дружеството с ограничена отговорност „Авиотехника“ (51 % българско участие и 49% съветски капитали). Главният конструктор на едно от съветските предприятия /московкото „Интеравиа“/ е Вячеслав Кондратиев. Той проектира въз основа на ЯК-12 лек двуместен многоцелеви самолет със заводско означение И-1. Произвеждат го ЛМЗ (Луховицки машиностроителен завод) и "Интеравиа" от 1992 г. до 1997 г.

В завод „Авиотехника” в Пловдив са сглобени 5 броя самолети СЛ-90 „И-1” с двигател М-3, модификация на М-14П (деветцилиндров звездообразен двигател). Двигателят М-3 (трицилиндрова звезда) се оказва с недобра балансировка и това довежда до трудности в експлоатацията на самолета. Реализирането му на пазара се оказва невъзможно. Инженерно-конструкторският състав на завод „Авиотехника” разработва нова схема на самолета с използване на четирицилиндров двигател „Lycoming O-320E2A”, с мощност 140 к.с. Новото име на самолета е АВИОТЕХНИКА „И-1Л”. В България се произвеждат два самолета, като единият е регистриран с номер „LZ-АРА”. Въпреки направените подобрения производството на тези самолети се прекратява в края на 1994г., тъй като се оказва неперспективно.


20.03.2013 г.


Назад

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.