Архив 2014

Назад

Подкрепен проект на филиал „Музей на авиацията“


Във филиал „Музей на авиацията“ започва възстановяване на самолет Ли-2 и превръщането му в творческа работилница за деца – съвместен проект с „Комплексен индустриален сервиз“ ЕООД, фирма от състава на КЦМ 2000 АД.

Във възстановения салон на машината малките посетители ще могат да рисуват и сглобяват макети на самолети, да получават знания за устройството на летателните машини и техните двигатели. В него ще се провеждат образователни програми за насочване на интереса на младите хора към авиационните професии.

Музеят на авиацията е подкрепен от Комплексен индустриален сервиз ЕООД, фирма от състава на КЦМ 2000 АД, която осигури необходимите финансови средства за превръщането на идеята в реалност.


Самолет Ли-2

През 30-те години на XX в., създателят на първия български самолет Асен Йорданов участва като инженер в разработката и съставянето на документацията на самолет Дъглас ДС-3, проектиран за трансконтинентални полети. През 1942 г. по лиценз на ДС-3 в СССР започва производството на самолет ПС-84, а по-късно и на Лисунов Ли-2 (вариант на ПС-84), но оборудван със съветски двигатели. Самолет Ли-2 е двумоторен нископлощен моноплан, използван като пътнически, военно-транспортен и десантен. Той е една от първите летателни машини, с които през 1947 г. стартира гражданската авиация у нас. Във ВВС на България е използван до 1969 г.


Нашият експонат

Самолет Ли-2 (транспортен вариант, на въоръжение в СССР) е собственост на Националния военноисторически музей и е предоставен на филиала му – Музей на авиацията през 1993 г., за да бъде експониран като част от колекцията летателни апарати. За цялостната му реконструкция ще бъдат извършени дейности по възстановяване на външната и вътрешната част на самолета, оборудването на кабината и оригиналното осветление, тапициране на салона, изграждане на климатична инсталация, поставяне на мултимедия и работни маси за децата. Обновеният самолет ще приеме първите си посетители през септември 2014 г.


 

21.02.2014 г.


Назад

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.