Архив 2015

Назад

Музеят на авиацията получи най-дълго пътувалото до него дарение


Г-н Отто Чан – пенсиониран инженер и авиационен ентусиаст от Сидни, Австралия, наскоро извършил първото пътешествие в живота си, за да разгледа експонатите в музеите Smithsonian – Вашингтон, и RAF – Хендън, Великобритания. Изпълнил мечтата си, г-н Чан получил неочакван подарък от съдбата. В малко антикварно магазинче във Вашингтон той открива и закупува първото издание на книгата „Your Wings“ на Асен Йорданов, допечатан тираж от 1937 година, с подпис на автора. От надписа за собственост на книгата става ясно, че първият и притежател се е обучавал за пилот в Roosevelt Field.

В Steven F. Udvar - Hazy Center към Музея за авиация и космонавтика Smithsonian , насочват г-н Чан към Музея на авиацията в България, филиал на НВИМ, който би проявил интерес към книгата. Така г-н Отто Чан се свърза с нас и след кратка кореспонденция, подари книгата за фонда на Музея на авиацията с думите:


„Пътуването на книгата „Your Wings“ вече приключи. Тя отива в постоянния си дом, на който изцяло принадлежи. Сигурен съм, че г-н Асен Йорданов щеше да е щастлив, ако знаеше това. Сега вече и аз имам основание да посетя Вашата страна и специално Вашия музей.


Бъдете здрави, приятели!


Отто Чан“


Благодарим на г-н Чан и се надяваме в най-скоро време да го видим сред нашите гости.

Изказваме благодарност и на Фондация „Български ВВС“, с чиято подкрепа дарението долетя от Сидни до Музея. 

17.02.2015 г.


Назад

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.