ВЪНШНА ЕКСПОЗИЦИЯ


Съхраняването на духовните и материалните ценности на един народ е мерило за историческата му памет. Символ на уважението и почитта към загиналите при изпълнение на воинския си дълг български летци е намиращият се тук Паметен знак, както и няколко паметника - на героя от Втората световна война капитан Димитър Списаревски, извършил първия въздушен таран при защитата на София, на подполковник Спас Содев и загиналите летци от летище Чешнегирово, на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пилоти от випуск 1986г.

Във външната експозиция са разположени летателни апарати - самолети и вертолети на бойната, транспортната, спортната и селскостопанската авиация.

Експозицията започва с най-стария експонат – немския водосамолет Арадо-196 А3 “Акула”.

Следват ветераните от Втората световна война – щурмовикът Ил-2, наречен още “Летящият танк”, легендарният изтребител Як-9, бомбардировачът-торпедоносец Ту-2.

Изложени са първите реактивни самолети, били на въоръжение в България: Як-23 и МиГ-15УТИ, както и композиционно подредените по серии самолети МиГ-17, МиГ-19, МиГ- 21, МиГ- 23. Представители на серията “Сухой” са самолетите Су-22.

Историята на българската пътническа авиация е представена със самолети Ил-14 и Ан-24, на селскостопанската авиация – със Злин „Z-37”А, както и с многофункционалния Ан-2, а самолетите Як-50, Як-52 и Злин-326 „Акробат” са част от историята на спортната ни авиация.

Вертолетната авиация присъства с всички типове вертолети, на които се е летяло в страната ни: Ми -4, Ми-1, Ми-2, Ми-8, Ми-14, Ми-24, Ка-26. Особен интерес представлява уникалната конструкция на българския инженер Николай Поповски –Н11В1.

Радиолокационни станции, подвижни СКП, ракетни установки попълват представите ни за Българските военновъздушни сили.


Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.