КОЛЕКЦИЯ „АВИАЦИОННИ ДВИГАТЕЛИ”


Колекцията съдържа 33 авиационни двигателя, повечето от които са с направени разрези и изложени на специални установки. Посетителите имат възможност да се запознаят с устройството и принципа им на работа, както и с редица технически изпълнения, използвани в конструирането на авиационните двигатели. Музеят разполага с авиационни бутални двигатели, използвани във витловата авиация, и с реактивни двигатели, използвани в реактивната авиация.

Витловите авиационни бутални двигатели са представени от звездообразни и редови двигатели с въздушно и водно охлаждане, сред които е изложен и звездообразният седемцилиндров двигател „Гном”, монтиран на самолета на Георги Божинов. Особен интерес представляват разрезите на звездообразния бутален двигател АШ-62. В колекцията има витлови авиационни редови бутални двигатели „Валтер- Миньор” и М-11ФР на самолети Лаз-7 и Лаз-7М. Заслужават внимание двигателите АШ-38 и ВК-105 на самолети Ил-2, Як-9, АИ-14 и др.

Колекцията от реактивни авиационни двигатели включва разрез на турбореактивния двигател М-701С, използван за обучение на летци и авиационни инженери във Военновъздушното училище в Долна Митрополия, разрез на турбовитловия двигател ТВ2-117А, използван на вертолети Ми-8 и разрез на ГТД-350 на вертолет Ми-2. Посетителите могат да разгледат различните типове двигатели на съвременните реактивни самолети РД-9Б, РД-45, ВК-1А, Р-13-Ф300, Р-29Б-300, АЛ-12Ф4А и др., дело на известните съветски конструктори Климов, Гуревич, Тумански, Люлка и др.

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.