КОЛЕКЦИЯ „АВИАЦИОННО ВЪОРЪЖЕНИЕ”


Колекцията включва част от въоръжението - артилерийско, стрелково, бомбово и ракетно, на изложените в експозицията самолети и вертолети. Част от него е експонирано самостоятелно, друга част се намира на самите самолети.

Артилерийското и стрелковото въоръжение на самолет МиГ-17 е представено с монтирани на лафет оръдия НР-23 и Н-37 и оръдейните запаси за тях, както и с оръдие Н-30 на самолет Су-22, с четирицевна картечница „ЯкБ- 12,7”мм на вертолет Ми-24 и др.

Бомбовото въоръжение се състои от авиационни бомби с различен калибър, сред които П- 50- 75, ОФАБ-100, ФАБ-250, касетъчни авиационни бомби ОФАБ-250 и др.

Показано е ракетното въоръжение за въздействие по въздушни и земни цели - управляемо и неуправляемо: Р-3С, Р-3УС, Х-23, НУРС-С5М и др. Наличието на разрези дава възможност на посетителите да се запознаят с устройството и начина на действие на ракетното и бомбовото въоръжение. Изложени са и различни видове прицелно оборудване на самолетите и вертолетите, както и авиационни фотокамери, използвани за нуждите на въздушното разузнаване.

Музей на авиацията © 2010. Всички права запазени.